Om Google Bogsøgning
Oversigt
Tanker og meninger
Generel hjælp

Partnerprogram
Til forlag og forfattere
Tilmeld dig nu
Hjælp til partnere

Biblioteksprojekt
Oversigt
Bibliotekspartnere
Bibliotekar hjælp

Om Google Bogsøgning

Oversigt | Historie | Fakta og fiktion

Google Bogsøgnings historie

I begyndelsen var der Google Bogsøgning.

Nej, måske ikke helt. Men man kan i hvert fald godt sige, at projektet er lige så gammelt som Google selv. I 1996 arbejdede Googles medstiftere, Sergey Brin og Larry Page, der på det tidspunkt studerede computervidenskab, på et forskningsprojekt støttet af Stanford Digital Library Technologies Project. Målet var at få digitale biblioteker til at virke, og deres store idé var: I en fremtid, hvor store bogsamlinger digitaliseres, vil folk bruge en "webcrawler" til at registrere bogindhold og analysere sammenhænge mellem dem. På den måde kan man afgøre en bestemt bogs relevans og brugbarhed ved at spore antallet og kvaliteten af citeringer fra andre bøger.

Den crawler, de endte med at bygge, hed BackRub, og det var denne moderne drejning af traditionel citationsanalyse, der inspirerede til Googles PageRank-algoritmer – kernen i den søgeteknologi, der gør Google til, tja, Google.

Allerede på dette tidspunkt forestillede Larry og Sergey sig, at folk overalt kunne søge i alverdens bøger for at finde dem, de ledte efter. Hvad de ikke kunne forestille sig, var, at de en dag ville søsætte et projekt, der skulle få det til at ske. Hermed en kort rejse gennem nogle af de største milepæle indtil videre:

[2002]

En lille gruppe Googlere lancerer officielt det hemmelige "bog"-projekt. De begynder at tale med eksperter om de udfordringer, der ligger foran dem, og indleder med et enkelt men altafgørende spørgsmål: hvor lang tid vil det tage at scanne alle bøger i hele verden digitalt? Det viser sig mærkeligt nok, at ingen kan svare på det. På typisk Google-manér bestemmer Larry Page sig for at eksperimentere selv. En dag på kontoret bruger han og Marissa Mayer, en af de første produktmanagere, en metronom til at holde rytmen, mens de metodisk vender siderne i en bog på 300 sider. Det tager 40 minutter at nå til slutningen.

Inspireret af de fænomenale digitaliseringsprojekter rundt om i verden – Library of Congress' American Memory-projekt, Project Gutenberg, Million Book Project og Universal Library, for bare at nævne nogle få – tager teamet på en række studiebesøg for at finde ud af, hvordan de arbejder.

Som et led i sin studierejse henvender Larry Page sig til University of Michigan, hvor han selv studerede, og som er banebrydende inden for biblioteksdigitalisering med bl.a. JSTOR og Making of America. Da han finder ud af, at den daværende udregning på, hvor lang tid det vil tage at scanne bibliotekets syv millioner bøger, er 1.000 år, fortæller han universitetets præsident, Mary Sue Coleman, at han er overbevist om, at Google kan hjælpe med at gøre det på seks.

[2003]

Et teammedlem rejser til en velgørenhedsbogmesse i Phoenix, Arizona, for at anskaffe bøger til at teste ikke-destruktive scanningsmetoder. Efter utallige eksperimenter udvikler teamet en scanningsmetode, der er meget blidere end de daværende højhastighedsprocesser. Det gør dem glade – og bøgerne endnu gladere.

På samme tidspunkt gør teamets softwareingeniører fremskridt i forhold til at løse de vanskelige tekniske problemer, de støder på, når der skal behandles information fra bøger, der indeholder anderledes størrelser, usædvanlige skrifttyper eller andre uventede særheder – på 430 forskellige sprog.

[2004]

Oxford Universitets Bodleian Bibliotek, der blev grundlagt i 1602 af Sir Thomas Bodley, har altid haft som mission ikke bare at tjene universitetet men hele verden. Teamet besøger det anerkendte bibliotek og overvældes af den varme modtagelse, de får.

Mens de gennemgik stablerne, fandt bibliotekarerne flere hundrede år gamle "uopsprættede" bøger, der kun sjældent havde set dagens lys. For første gang siden Shakespeare fungerede som skuespilforfatter, har drømmen om eksponentielt at udvide den lille skare af litterære forskere, der har adgang til disse bøger, været inde for rækkevidde.

Besøget er inspirerende, og opfølgningsmøder og diskussioner fører til et formelt samarbejde om at digitalisere bibliotekets usammenlignelige samling på mere end en million bøger fra det offentlige domæne inden for tre år.

Samtidig ser en række indledende samtaler med nogle af verdens største forlag ud til at bære frugt. I oktober offentliggør Larry og Sergey "Google Print" til Frankfurt Bogmesse i Tyskland. De første forlag, der sluttede sig til programmet: Blackwell, Cambridge University Press, University of Chicago Press, Houghton Mifflin, Hyperion, McGraw-Hill, Oxford University Press, Pearson, Penguin, Perseus, Princeton University Press, Springer, Taylor & Francis, Thomson Delmar og Warner Books.

I december offentliggør vi starten på "Google Print" Biblioteksprojektet, der blev gjort muligt gennem samarbejde med Harvard, University of Michigan, New York Public Library, Oxford og Stanford. Disse enestående bibliotekers samlede samling er skønnet til at være på mere end 15 millioner bøger.

[2005]

Et år efter Google Prints debut vender teamet tilbage til Frankfurt Bogmesse for at afsløre, at "Google Print" nu godkender samarbejdspartnere i otte europæiske lande: Østrig, Belgien, Frankrig, Tyskland, Italien, Holland, Spanien og Schweiz.

I overensstemmelse med vores mission om at organisere alverdens information og gøre den universelt tilgængelig og brugbar donerer vi $3 millioner til Library of Congress for at hjælpe med opbygningen af World Digital Library, der vil give online adgang til en samling af sjældne og enestående genstande fra hele verden. Vi udvider også vores testscanningsprogram med biblioteket, hvilket inkluderer digitalisering af værker af historisk værdi fra Library of Congress' juridiske bibliotek.

Google omdøber "Google Print" til Google Bogsøgning, hvilket bedre afspejler, hvordan folk bruger det. Teamet reagerer på polemikken omkring Biblioteksprojektet ved at deltage i den offentlige debat om dets underliggende principper.

[2006]

I en rørende tale i Association of American Publishers (AAP) forklarer University of Michigans præsident Mary Sue Coleman, hvorfor universitetet har valgt at samarbejde med os om Biblioteksprojektet og understreger vigtigheden af at digitalisere bøger i lyset af naturkatastrofer som orkanen Katrina og tilføjer, "Vi har troet på dette i evigheder."

I marts deltager vi i London Book Fair, hvor nogle af vores forlagssamarbejdspartnere delte deres erfaringer indtil nu.

Kort tid efter inviterede vi vores samarbejdspartnere til at fortælle os, om de ønskede at sælge de fulde rettigheder til bøger online – lige i deres browsere. Det er den første af mange nye muligheder, som vi udvikler i tæt samarbejde med forlagene for at hjælpe dem med at eksperimentere med innovative måder at sælge bøger online.

I løbet af sommeren hjælper vi Shakespeare in the Park med at markere deres 50 års jubilæum med gratis forestillinger i Central Park ved at skabe et sted, hvor man kan søge og finde skjaldens samlede værker online. I New York deltager vi også i Book Expo America og giver forlag og forfattere i USA en forsmag på, hvad brugerne vil se, når de tilmelder sig Bogsøgningssamarbejdsprogrammet.

Vi lancerer en række produktforbedringer, der skal gøre Bogsøgning mere brugbar og nemmere at bruge. For det første udvider vi adgangen til værker i det offentlige domæne, som vi har scannet, ved at tilføje en download en PDF-knap ved alle ikke-ophavsretsbeskyttede bøger. Et par måneder senere udgiver vi en ny browsergrænseflade, som gør det nemmere at søge og navigere i Bogsøgningen. Den nye grænseflade ledsages af de nye sider Om denne bog, der bruger Google-algoritmer til at udfylde sider med rigt, relateret indhold i en bog – i første omgang relaterede bøger, udvalgte sider og referencer fra videnskabelige værker.

I efteråret slutter fire nye biblioteker sig til Biblioteksprojektet: University of California, Complutense Universitet i Madrid, University of Wisconsin- Madison og University of Virginia.


[2007]

Med den nye brugergrænseflade som springbræt eksperimenterer vi med nye måder, folk kan interagere med bøger.

  • Steder i denne bog: En sammenblanding med Maps giver folk mulighed for at søge efter bøger i forhold til steder nævnt i teksten (senere udgiver vi et eksperimentelt KML-lag til Google Earth, som gør det modsatte – brugerne vælger stedet, og vi kortlægger bøger til det).
  • Populære passager: Vi skaber en ny måde at navigere mellem bøger på ved at spore brugen af enkelte passager gennem en samling af bøger.
  • Mit bibliotek: Vi hjælper folk med at tøjle Google-søgningens kraft i deres egen personlige samling. Brugere begynder at arrangere og dele deres personlige biblioteker, anmeldelser og bedømmelser med andre.
  • Nyt websted (kun i USA i første omgang): Vi giver folk flere udgangspunkter for at udforske bøgerne i vores register.

Marissa Mayer introducerer Universal Search i USA, og Bogsøgning bliver en mere integreret del af Googles søgeoplevelse.

*I maj sluttede Lausanne Kanton- og Universitetsbibliotek og Ghent Universitetsbibliotek sig til Bogsøgningsprogrammet og tilføjede en stor mængde bøger på fransk, tysk, flamsk, latin og andre sprog. Dermed kom antallet af europæiske bibliotekssamarbejdspartnere op på seks.

I juli føjede vi et "Vis ren tekst"-link til alle vores ikke-ophavsretsbeskyttede bøger. T.V. Raman forklarer, hvordan det åbner bøger for adaptive teknologier som skærmlæsere og Braille-visning, hvilket giver synshandicappede brugere lige så nem mulighed for at læse disse bøger som brugere med syn.

I december er grænsefladen til Bogsøgning tilgængelig på mere end 35 sprog lige fra japansk over tjekkisk til finsk.Mere end 10.000 forlag og forfattere fra mere end 100 lande deltager i Bogsøgningssamarbejdsprogrammet.Biblioteksprojektet udvides til 28 samarbejdspartnere, herunder syv internationale bibliotekssamarbejdspartnere: Oxford Universitet (UK), Complutense Universitet i Madrid (Spanien), Cataloniens Nationalbibliotek (Spanien), Lausanne Universitetsbibliotek (Schweiz), Ghent Universitet (Belgien) og Keio Universitet (Japan).

Hvis vi ser på året, der kommer, fortsætter vi med at udvikle vores teknologi og udvide vores samarbejde med forlag og biblioteker rundt om i hele verden. Bliv hængende ...

©2011 Google - Startside - Om Google - Politik til beskyttelse af personlige oplysninger