Om Google Bogsøgning
Oversigt
Tanker og meninger
Generel hjælp

Partnerprogram
Til forlag og forfattere
Tilmeld dig nu
Hjælp til partnere

Biblioteksprojekt
Oversigt
Bibliotekspartnere
Bibliotekar hjælp

Om Google Bogsøgning

Oversigt | Historie | Fakta og fiktion

Fakta og fiktion

Fiktion: Google Bogsøgning giver dig mulighed for at downloade alle bøger i hele verden gratis.

Fakta: Google Bogsøgning hjælper dig med at søge blandt og udforske bøger, men ikke at downloade eller læse bøger, uden at betale for dem. Så når du finder en bog, som stadig er ophavsretsbeskyttet, kan du kun se en lille del af bogen ad gangen – enten som uddragsvisning eller som visning af eksempelsider – og se links til steder, hvor du kan købe eller låne den. Hvis du finder en bog, der ikke er ophavsretsbeskyttet, kan vi vise bogen i Se hele bogen. (Du kan læse mere om bøger i det offentlige domæne i Google Bogsøgning her.)


Fiktion: I siger, at I kun viser små uddrag af bøger, der er ophavsretsbeskyttet, men jeg kan se hele sider, så I må da krænke ophavsretten.

Fakta: Når du kan se mere end nogle få uddrag af en bog, der er ophavsretsbeskyttet, i Google Bogsøgning, så er det fordi forfatteren eller forlaget deltager i vores Partnerprogram og har givet os tilladelse til at vise dig Visning af eksempelside, så du kan få oplysninger nok om en bog til at vide, om du ønsker at købe den. Det er noget, vi gør med forlagets udtrykkelige tilladelse.


Fiktion: Hvis en bog stadig er ophavsretsbeskyttet, er det ulovligt at scanne uden tilladelse.

Fakta: Dette er nok den mest almindelige misforståelse om Google Bogsøgning og om ophavsretsloven generelt. Hvis en biblioteksbog er i det offentlige domæne (ikke længere beskyttet af ophavsretten), vises den i sin helhed. Hvis den er beskyttet af ophavsretten, kan brugerne kun se de grundlæggende baggrundsoplysninger (f.eks. bogens titel og forfatterens navn) og højst to eller tre uddrag af bogen samt oplysninger om, hvilket bibliotek den befinder sig på, eller hvor den kan købes. Hvis forlaget eller forfatteren ikke ønsker, at en bog digitaliseres, skal de blot meddele det, så udelukker vi bogen.

Vi har været meget grundige med at skabe Google Bogsøgning, så vi er sikre på, at brugen af bøger er retfærdig og fuldt i overensstemmelse med loven. Ophavsretsloven har til formål at beskytte og øge værdien af kreative værker for at sørge for, at der kommer flere af dem – dvs. for at sikre at forfatterne skriver, og forlagene udgiver. Vi er overbeviste om, at ved at skabe nye muligheder for læserne for at finde og købe bøger kan vi hjælpe forfattere og forlag med at sælge flere af dem. Du kan læse mere om retfærdig brug her.


Fiktion: Projektet ville være i orden, bortset fra at Google ikke lader forfattere og forlag vælge, om deres bøger skal vises i Google Bogsøgning eller ej.

Fakta: Ethvert forlag eller en ophavsretshaver kan nemt udelukke deres titler fra Google Bogsøgning når som helst og af hvilken som helst grund. Vi har lagt oplysninger om, hvordan du gør det her, og har et supportteam, der står klar til at hjælpe, hvis du har problemer med at gøre det selv.

Det er dog værd at huske på, at ingen vil under nogen omstændigheder se en fuld side af en ophavsretsbeskyttet bog gennem Google Bogsøgning uden ophavsretshaverens tilladelse. Når en bog er ophavsretsbeskyttet, viser vi kun uddrag af teksten, der omgiver søgetermen, medmindre ophavsretshaveren har givet sin udtrykkelige tilladelse til at vise mere.


Fiktion: Google betales af boghandlere som Amazon for at inkludere links på Google Bogsøgning-sider.

Fakta: Vi har links til boghandlere på Google Bogsøgning-sider, fordi vi ønsker at gøre det nemmere for brugerne at købe bøger og for forlagene at sælge dem. Boghandlerne betaler ikke for at få vist deres links i Google Bogsøgning, og Google modtager ikke penge, hvis du køber en bog fra en af disse handlende.


Fiktion: Google nasser på folks bøger ved at tjene penge på annoncer på Google Bogsøgning og deler dem ikke med ophavsretshaverne.

Fakta: Google Bogsøgning giver forfattere og forlag kæmpe fordele med væsentlige omkostninger for Google – lige netop det modsatte af at nasse. Vi placerer ikke annoncer på bestemte bogresultater, medmindre ophavsretshaver har givet tilladelse til at vise dele af bogen og ønsker at vise annoncer. Når vi viser annoncer, går størstedelen af indtægten tilbage til ophavsretshaveren. Med andre ord så profiterer vi kun af annoncer på Google Bogsøgning i samme omfang, som vores forlagspartnere gør det.

©2011 Google - Startside - Om Google - Politik til beskyttelse af personlige oplysninger